• " En hetzij dat een lid lijdt,
    zo lijden al de leden mede
    "
    1 Korinthe 12 vers 26

Meer over Samenwerking

Samenwerking

De generale diaconale commissie werkt samen met een aantal (landelijke) organisaties, waaronder Eleos, gastenhuis De Oase en De Vluchtheuvel.

Eleos
Eleos is een landelijk werkende instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg. Ambtsdragers hebben regelmatig behoefte aan advies hoe om te gaan met mensen met psychische problemen. Medewerkers van Eleos houden op elke ambulante zorgvestiging een telefonisch spreekuur. Tijdens die spreekuren kunnen er vragen worden gesteld. Voor meer informatie over de hulpverlening zie ook de website. De generale diaconale commissie participeert in de Raad Van Overleg van Kerken van Eleos.

Diaconaal gastenhuis De Oase - Ouddorp
De Oase is een diaconaal gastenhuis met een reformatorische identiteit. Het betreft een kleinschalig verblijf voor gasten die psychisch en lichamelijk uit balans zijn en toe zijn aan een herstelperiode. Van de gasten wordt verwacht dat zij een bijdrage betalen (voor actuele bedragen zie de website). Wanneer gemeenteleden deze eigen bijdrage niet op kunnen brengen, kan een diaconie hierin financieel ondersteunen. Bij een negatief exploitatieresultaat ontvangt de Oase steunt vanuit de vier deelnemende kerkgenootschappen.

Stichting de Vluchtheuvel
Gemeenteleden kunnen bij De Vluchtheuvel terecht voor psychosociale hulpverlening op christelijke grondslag. Omdat de generale diaconale commissie een overeenkomst heeft gesloten met De Vluchtheuvel  komen gemeenteleden in aanmerking voor een gereduceerd gesprekstarief. De regeling wordt bekostigd uit het fonds dat de generale diaconale commissie daarvoor beheert. De eigen bijdrage per gesprek bedraagt vanaf 1 januari 2017 65 euro. Voor meer informatie zie ook de website.

Platform Jeugdhulpverlening
In het platform participeren de (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) en de Hersteld Hervormde Kerk (GDC). Afstemming vindt plaats over diaconale aangelegenheden, zoals het diaconaal gastenhuis De Oase in Ouddorp en het project Huiselijk geweld en kindermishandeling. Jaarlijks organiseert het platform ook een bijeenkomst voor (aspirant)pleegouders.

Overzicht diaconale organisaties
Een diaken moet vooral ‘aansturen’ en hoeft allerlei taken niet zelf uit te voeren. Zowel in Nederland als daarbuiten zijn er veel diaconale organisaties waarmee samengewerkt kan worden. Daarom bieden wij als handreiking een overzicht van bij ons bekende organisaties aan.