• " Doch mijn God zal naar
  Zijn rijkdom vervullen
  al uw nooddruft, in heerlijkheid,
  door Christus Jezus.
  "
  Filippenzen 4 : 19
 • " Jezus Christus is gisteren en heden
  Dezelfde en in der eeuwigheid.
  "
  Hebreeën 13 : 8
 • " Volgt Mij na, en Ik zal u
  vissers der mensen maken.

  "
  Mattheüs 4 : 19

'Aan het eind van de voorraad nog een stuk jaar over...'

Hoe vaak kopen wij eten in om over tien, elf maanden te gebruiken?

Er zijn wel voedingswaren in de supermarkt te koop die zo lang houdbaar zijn. En ook aardappelen kan je, mits goed bewaard, wel een tijd houden. Maar we denken er niet vaak aan om alvast voorraad te kopen, zodat we ook over elf maanden nog te eten hebben.

We vinden het zo vanzelfsprekend dat we elke week weer boodschappen kunnen doen. En soms tussendoor nog even wat verse spullen halen: groente, fruit, vlees, vis. Het is een groot voorrecht als we elke dag (genoeg) te eten en te drinken hebben. En het is een zegen als we de Heere onze dank mogen brengen.

Het was bijna twee maanden geleden dat er verschillende verzoeken kwamen om geld te lenen. “Waarom dan?” was ook deze keer mijn vraag. Het werd snel duidelijk. De oogst was weliswaar redelijk goed in dit deel van Malawi, maar toch hadden de meesten niet voldoende maïs kunnen oogsten om daar het hele jaar met hun gezin van te kunnen eten. En nu in de oogsttijd (april/mei) zijn de prijzen het laagst. Dus dan kun je maar beter je slag slaan.

Het probleem is, echter, dat vrijwel de meeste Malawianen niet voldoende geld beschikbaar hebben om zoveel voorraad in te kopen. Daar helpen we de medewerkers van de stichting hier, van de Bijbelschool en de RPC graag mee.

Maar hoe doe je dat verstandig? Geld geven kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt, terwijl je het voor aankoop van maïs en rijst hebt uitgeleend. Dus daar wil je op toezien. En hoe weet je zeker dat je de goede kwaliteit inkoopt? Als Nederlander heb ik daar niet veel kijk op. De Malawianen des te meer.

Dus zijn we met elkaar verschillende, lokale markten afgegaan om de kwaliteit te beoordelen, over de prijzen te onderhandelen en de daadwerkelijke inkoop te doen. Eerst zijn de Malawiaanse collega’s zelf de markt op gegaan, zonder mij. Want als de handelaren een blanke zien, gaat de prijs fors omhoog. Terwijl de Malawiaanse collega’s daar de dupe van zouden zijn. Dat willen we niet!

Het is een tijdrovende klus om zoveel zakken te kopen en te vervoeren. En die vervolgens ook nog eens te distribueren naar de verschillende huizen. Een aantal Malawiaanse collega’s woont in de buurt van Zomba, maar een heel aantal is woonachtig in de dorpjes op het platteland. Volgeladen auto’s over de zandweggetjes naar de verschillende huizen en hutjes.

Zo zie je het echte Malawi: schitterende landschappen, veel armoede, veel vriendelijke mensen, veel dankbare gezichten!

Het is gelukt. Een paar dagen in touw, maar toch met elkaar 110 zakken rijst en 9 zakken rijst, elk van 50kg, opgehaald en bezorgd. En dan handelt de RPC deze klus zelf nog af.

Als het goed is, zou nu aan het eind van het seizoen, als de volgende oogsttijd weer aanbreekt, de voorraad maïs en rijst in de huizen op tijd moeten kunnen worden aangevuld, in plaats van dat er aan het eind van de voorraad nog een stuk jaar over is. Hopelijk kan iedereen dan weer voldoende oogsten.

We bieden graag de helpende hand, maar mooier is nog dat mensen onze hulp niet nodig hebben. Daar werken we met liefde en toewijding aan, met kleine stapjes, in afhankelijkheid. Maar nog veel belangrijker voor de mensen hier is te weten: Want Hij zal den nooddruftige redden, die daar roept; mitsgaders den ellendige, en die geen helper heeft (Psalm 72:12).

Wilt u bidden voor tijdelijke en eeuwige zegen in Malawi?

 • © hersteld hervormde kerk 2018

Ontwerp en realisatie: