• " En hetzij dat een lid lijdt,
    zo lijden al de leden mede
    "
    1 Korinthe 12 vers 26

Meer over Projecten

2020 - Tigray-regio (Ethiopië-Sudan-Eritrea)

Project 2020.01

Aanleiding 
Op 4 november zijn de Ethiopische regeringstroepen een militaire interventie gestart in Tigray, een noordelijke regio grenzend aan de oostgrens van Sudan, ten zuiden van Eritrea. Deze militaire interventie werd uitgevoerd als tegenreactie op de aanval van de TPLF (Tigray People Liberation Front) op de federale militaire basis. Een week vol gevechten heeft gezorgd voor honderden doden en duizenden vluchtelingen.

Een groot aantal van de ontheemde gezinnen zijn extreem kwetsbaar en hebben grote behoefte aan basisbenodigdheden, zoals onderdak, voedsel en sanitaire voorzieningen. Daarnaast is op de vlucht slaan voor velen een traumatische ervaring en is er een hoger risico op besmetting met COVID-19 door het samenkomen van grote menigten.

ZOA is aanwezig in de regio waar deze noodsituatie zich afspeelt. In zowel Sudan als in Tigray heeft ZOA veldkantoren met teams ter plaatse. ZOA heeft de mogelijkheid om respons te bieden vanuit de veldkantoren ZOA Gedaref en ZOA Shire, aan beide kanten van de grens.  

Te bieden hulp 
Vanwege de nijpende situatie wil de generale diaconale commissie hulp bieden. Met de bijdrage van de generale diaconale commissie wordt onder andere het volgende gedaan:

- Huishoudens zullen ondersteund worden met noodopvang en basismaterialen. De basismaterialen bestaan uit eenvoudige huishoudartikelen, zoals: jerrycans, dekens en lakens, pannen, kooktoestellen, brandstof, zeep en persoonlijke hygiëne producten. Wanneer nodig zullen er materialen voor onderdak verstrekt worden, bestaande uit een pakket met dekzeilen en palen. Het team ter plaatse zal een snelle behoefteninventarisatie doen om de juiste materialen beschikbaar te kunnen stellen: 
- WASH interventies voor huishoudens bestaande uit:  

- WASH-artikelen: 20 liter jerrycans, wasbakken, zeep en maandverband voor vrouwen en meisjes.  
- Uitbreiding op het gebied van hygiëne voorlichting door 20 vrijwilligers.  
- Het uitvoeren van een grootschalige hygiëne- en ziektepreventie campagne op het gebied van COVID-19 en AWD (acute waterige diarree).  

(Bron afbeeldingen: ZOA) 

 

  • © hersteld hervormde kerk 2022